Luonto soi osa 12 - Lintukonserttien aikaan toukokuussa

Tuotenro: KSUCD111
8 raitaa, kesto 76'07", 66 lajia
https://soundcloud.com/kultasointu/luonto-soi-osa-12

Buy from Bandcamp

Luonto ei tunne valtioiden rajoja. Tästä johtuen tälle julkaisulle tallennettuja äänikuvia voi löytää Skandinavian ja Baltian lisäksi myös Venäjältä.

Julkaisun kahdeksan ääniraidan joukossa on harvinaisia, hyvin vaikeasti tavoitettavia äänimaisemia, kuten esim. tulvaniitty heinäkurppineen tai kahlaajaranta vikloineen ja liroineen.

Parhaat lintukonsertit kuullaan toukokuun loppupuolella. Kuitenkin sääolosuhteet vaikuttavat olennaisesti lintujen lauluvireyteen. Pohjoisen ilmavirtauksen myötä saapuva takatalven kylmyys heikentää huomattavasti lintujen lauluaktiivisuutta. Sen sijaan eteläinen tai lounainen lämmin ilmavirtaus on viesti linnuille pesintään ryhtymisestä. Aiemmin reviireilleen asettuneet linnut saavat seurakseen etelästä saapuvia muuttajia esim. hyönteissyöjiä, jotka aloittavat laulunsa välittömästi saavuttuaan. Nämä ovat useimmiten taitavia laululintuja, kuten satakielet.

Tallenteella laulavat tai muuten ääntelevät linnut sekä yksi nisäkäs-, hyönteis- ja sammakkolaji on määritetty lajilleen, lukuunottamatta tilanteita, joissa ääni kuuluu niin kaukaa, että lajimääritys on arvailun varassa.

Lämmin kiitos teille, jotka olette auttaneet tämän julkaisun toteutuksessa. Haluan kiittää myös teitä, jotka olette julkaisseet luontoäänitteitä. Teidän julkaisunne ovat antaneet uutta näkökulmaa ja innoitusta tämän levyn tekemiseen. Sydänlämmin kiitos Maarit-vaimolleni tärkeistä huomioista ja palautteesta tekemieni ratkaisujen suhteen.

Kuopiossa 17.8.2011
Lauri Hallikainen
Äänittäjä / tuottaja

Raitojen kuvaukset ja taustalajit

01 Tiltaltin, peipon ja hippiäisen metsä. 10.5.2008 klo 5:30 Kemerin luonnonpuisto Latvia
Koivupökkelön kyljessä harmaana törröttävä kääpä sulautuu tummanvihreän havumetsän varjoihin. Ruokaa etsivä tikka takoo pökkelön kylkeä koputellen ja kuunnellen. Aamun valot ja varjot liikkuvat hitaasti metsän oksistossa. Varhainen tyyni aamu maalaa lintujen helisevän soinnin taivaanrannan purppuraan ja keltaisen vihreään valomereen. Äänimaiseman lajilista: sinitiainen, käki, korppi, tiltaltti, hippiäinen, uuttukyyhky, pähkinähakki, teeri, sepelkyyhky, kaulushaikara, palokärki, laulurastas, käpytikka, metsäkauris, peippo, kurki, mustapääkerttu, harmaasieppo ja talitiainen.

02 Aamuyö lintujärvellä kaulushaikaroiden ja ruokosirkkalinnun laulaessa. 15.5.2008 klo 3:20 Kemeri Latvia
Viileä yö on nostanut usvakielekkeitä tyynen lintujärven pintaan. Kaislikon reunassa kaukainen sarastuksen hehku peilautuu veteen. Öisen lintujärven salaperäiset äänet sulautuvat varhaisen aamun alkavaan lintukonserttiin. Äänimaiseman lajilista: pajusirkku, ruokosirkkalintu, kaulushaikara, mustarastas, käki, nokikana, silkkiuikku, Euroopan lehtisammakko, harmaalokki, härkälintu, puukiipijä, luhtakana ja punarinta.

03 Mustaleppälintu ja hemppo vanhan maatalon pihapiirissä. 3.5.2008 klo 5:30 Matsalu Penijoki Viro
Vanhan kivinavetan takana rehottavat valtoimenaan vadelmat, horsmat ja matalat pensaat. Kauempana laitumella, kiviraunion liepeillä lammaskatras laiduntaa aamun nousevassa valossa. Aidan vieressä kevään ensimmäiset voikukat loistavat kastepisaroiden kimalteessa. Äänimaiseman lajilista: hemppo, kimalainen, mustaleppälintu, talitiainen, mustarastas, sepelkyyhky, töyhtöhyyppä, keltasirkku, räkättirastas, kiuru, viherpeippo ja lammas.

04 Kattohaikaroita kylän niittymaisemassa. 7.5.2008 klo 7:15 Daukstes Itä-Latvia.
Ojan pientareella, nurmettuneen kärrytien reunassa, kohoaa matala pensaikko alkukesän vihreän eri sävyissä. Pensaiden takaa siintää niitty ja niityn reunassa kyhjöttää harmaa olkikattoinen lato. Ladon vieressä puhelinpylvään nokassa seisoo kattohaikarapariskunta pesällään. Äänimaiseman lajilista: käki, kiuru, kattohaikara, keltasirkku, satakieli, töyhtöhyyppä, kurki, pensastasku, kukko, varis ja kivitasku.

05 Kahlaajaranta aamuyöllä. 11.5.2010 klo 3:30 Musti Siilinjärvi Itä-Suomi.
Mutainen lietekaistale hallitsee rantaviivaa. Mäntymetsä varjostaa rantatörmällä kasvavia pajupensaita ja suopursuja. Vedenrajassa makaa edellisvuotinen kaatunut ruohikko. Äänimaiseman lajilista: västäräkki, teeri, valkoviklo, keltasirkku, tavi, töyhtöhyyppä, kalalokki, metsäviklo, haapana, naurulokki, jouhisorsa, kurki, heinäsorsa, pikkulokki, merihanhi, liro, peippo ja lapasorsa.

06 Sepelkyyhkyjen ja mustapääkertun metsä. 10.5.2008 klo 5:30 Kemeri Latvia.
Tiheän kuusimetsän uumenissa on sepelkyyhkyillä pesä. Punertavan kuusenrungon suojassa muutaman oksan varassa lepää hentorakenteinen pienehkö kyyhkynpesä. Lähellä havunoksien takana pilkottaa valkoinen koivunkylki ja sen vieressä siintää oksiston kehystämä ikkuna peltoaukealle. Täällä havumetsän suojassa kyyhkyt laulavat pöllömäisesti huhuillen, ja läheisessä koivussa mustapääkertun kaunissävyiset säkeet kaikuvat oksistossa. Äänimaiseman lajilista: sepelkyyhky, käki, mustapääkerttu, pähkinänakkeli, harmaasieppo, kuusitiainen, peippo, käpytikka, tiltaltti, kurki, kaulushaikara, sirittäjä ja laulurastas.

07 Heinäkurppien soidin tulvaniityllä. 6.5.2008 klo 5:00 Litene Itä-Latvia
Laaja ja avara tulvaniitty kätkee kainaloonsa pienen alueen, jossa käydään heinäkurppien salaperäinen ryhmäsoidinmittelö. Kostea, heinikkoinen, osin lampareinen maasto, vaihtuu mutaiseksi kentäksi, jossa siellä täällä kohoaa heinätupasmättäitä. Täällä iltahämärässä alkanut ja läpi yön jatkunut heinäkurppien soidin on kiihkeimmillään auringonnousun aikaan, jolloin niitty on tulvillaan myös muiden lintujen laulusta. Äänimaiseman lajilista: taivaanvuohi, heinäkurppa, punakylkirastas, satakieli, käki, pajusirkku ja teeri.

08 Kiurujen konsertti peltoaukean yllä. 3.5.2008 klo 6:30 Matsalu Viro.
Tyyni ja aurinkoinen myöhäisaamu peltoaukealla. Taivaansinessä laululennossa korkeuksiin kohoavat kiurut esittävät kilpalauluaan. Pellolta ojanreunasta käyränokkainen kuovi nousee siivilleen, ja päästää kuuluvan laulunsa peltomaiseman ylle. Äänimaiseman lajilista: mustarastas, kiuru, varis, käpytikka, taivaanvuohi, sepelkyyhky, kuovi, käki, harakka, töyhtöhyyppä ja kurki.

Takaisin tuotteisiin