Luonto soi osa 3 - Pohjolan Kesäyössä

Tuotenro: KSUCD100
23 raitaa, kesto 67'26", 43 lajia
https://soundcloud.com/kultasointu/luonto-soi-osa-3-pohjolan-kes

Buy from Bandcamp

Pohjolan vaaleat kesäyöt.
Satakielien laulu lehdoissa.
Lehvistön hento vihreys,
tuomenkukan tuoksu ja kastepisarat heinikossa.
Onnellinen on hän, jolla on luonnontaju.

Kuopiossa 30.8.2000
Lauri Hallikainen

Raitojen kuvaukset ja taustalajit

01 MAISEMA. 23.6.2000 klo 02.20, Kuopio Kipansalo.
Pensasniitty kesäyönä ja kastepisarat heinikossa. Suviyö on vaihtumassa sarastukseen ja linnut aavistavat lähestyvän auringonnousun. Viitakerttunen, lehtokerttu, punakylkirastas, räkättirastas.

02 SATAKIELI. Luscinia luscinia.28.5.2000 klo 00.50, Parikkala Siikalahti.
Tuomenkukan tuoksuinen lehto ja tämä suviöiden laulumestari – siinä kesäyön hurmaa parhaimmillaan. Taustalla naurulokki, teeri, lapasorsa.

03 KEHRÄÄJÄ. Caprimulgus europaeus. 15.6.1999 klo 00.50, Pori Preiviiki.
Kehrääjä on hämärän lintu ja mäntykankaiden pesimälaji. Äänitteessä lintu hyrisee männyn oksalla luoden kesäyön hämyyn salaperäistä tunnelmaa. Taustalla punakylkirastas, laulurastas.

04 MAISEMA. 28.5.2000 klo 02.15, Parikkala Siikalahti.
Aamuyön hetkiä kuuluisan lintujärven rantamilla. Ruokokerttunen, käki, kaulushaikara, luhtakana, naurulokki, pikkulokki, teeri, taivaanvuohi, luhtahuitti, satakieli.

05 MAISEMA. 13.6.2000 klo 01.35, Pelkosenniemi Pyhätunturi.
Kesäöisen koivulehdon tunnelmaa kirkasvetisen tunturijärven rannalla. Sinirinta, pajulintu, pajusirkku, punakylkirastas.

06 MAISEMA. 2.7.2000 klo 04.45, Kuopio Savulahti.
Lehtevimmän kesän tunnelmia rantalehdossa. Punavarpunen, kuhankeittäjä, kalalokki, pajulintu, lehtokerttu, peippo, rautiainen, keltasirkku, räkättirastas, taivaanvuohi, käpytikka.

07 LUHTAKERTTUNEN. Acrocephalus palustris. 9.7.2000 klo 02.40, Kuopio Niuva.
Pellonpientareen ojanvarsipensaikkoon pysähtynyt luhtakerttunen esittelemässä laulutaitojaan aamuhämärässä. Tämän yksilön laulu poikkeaa tyyliltään ja sävyltään raidan 17 laulavasta luhtakerttusesta. Taustalla ruisrääkkiä, töyhtöhyyppä, kalalokki, keltasirkku.

08 RUOKOKERTTUNEN. Acrocephalus schoenobaenus.6.6.2000 klo 00.50, Pielavesi Pankajärvi.
Ruovikoissa ja kosteilla luhtaniityillä viihtyvän ruokokerttusen monitahoista laulua. Äänitteessä lintu esittää säkeensä ruohonkorren latvasta. Taustalla punakylkirastas.

09 VIITASIRKKALINTU. Locustella fluviatilis. 6.6.2000 klo 01.35, Pielavesi Pankajärvi.
Viitasirkkalinnun soittoa tyynessä kesäyössä. Tämä laji suosii elinpiirinään ruohostoisia, pensoittuneita, puoliavoimia maita, myös villinä rehottavat puutarhat kelpaavat. Äänitteessä lintu laulaa pajupensaassa. Taustalla mustarastas, punakylkirastas, laulurastas.

10 VIIRUSIRKKALINTU. Locustella lanceolata 5.7.1999 klo 01.20, Pielavesi Sammalisenlahti.
Harvinaisen viirusirkkalinnun kirkassointista laulua. Tämä laji suosii heinittyneitä, pensaikkoisia avomaita. Äänitteessä lintu laulaa pakettipellolla ylivuotisen, katkenneen koiranputken päällä. Taustalla sarvipöllöpoikue, laulurastas.

11 PENSASSIRKKALINTU Locustella naevia. 1.6.2000 klo 01.15, Kuopio Kaislastenlahti.
Heinikkoiset, harvapajukkoiset avomaat ovat tämän lajin elinpiiriä. Pensassirkkalinnun sirinä muistuttaa heinäsirkan ääntä. Äänitteessä pellon pientareella laulava lintu luo tunnelmaa kesäyön hämärässä uinuvaan maalaismaisemaan. Taustalla ruisrääkkiä, punakylkirastas, räkättirastas.

12 RUOKOSIRKKALINTU. Locustella luscinioides. 16.6.1999 klo 01.20, Köyliö Kirkkosaari.
Harvinainen ruokosirkkalintu suosii kosteapohjaisia, korkeaa ruokoa kasvavia, avoimia rantamaita. Linnun laulu on tiheäjaksoista pirinää. Äänitteessä lintu laulaa läpitunkemattoman korkean ruoko- ja kaislakasvuston takaa. Taustalla silkkiuikku, ruokokerttusia.

13 SARVIPÖLLÖ/MAISEMA. Asio otus. 23.6.1999 klo 01.40, Maaninka Pulkonkoski.
Sarvipöllöpoikue kerjäämässä ruokaa. Poikaset osaavat äännellä niin, ettei kuulija tiedä, miltä etäisyydeltä ääni tulee. Taustalla keltasirkku, kuovi, punakylkirastas, punarinta.

14 VIITAKERTTUNEN. Acrocephalus dumetorum 21.6.2000 klo 01.15, Kuopio Kipansalo.
Tämä kesäyön laulumestari suosii elinpiirinään korkeita ruohokasveja, esim. vadelmaa ja mesiangervoa kasvavia, pensaikkoisia puoliavomaita. Lintu toistaa samaa sävelaihetta muutamia kertoja. Äänitteessä viitakerttunen laulaa kesäyön hämärässä rantaniityllä, matalan pajupensaikon suojissa. Tämän yksilön laulu poikkeaa sävyltään ja tyyliltään raidan 23 linnun laulusta. Taustalla kalalokki, selkälokki, punakylkirastas.

15 MAISEMA. 28.5.2000 klo 04.25, Parikkala Siikalahti.
Aamuöinen lehto heräämässä päivän sarastukseen. Punavarpunen, satakieli, peippo, naurulokki, lehtokerttu, lapasorsa.

16 RASTASKERTTUNEN/MAISEMA. Acrocephalus arundinaceus. 16.6.1999 klo 01.35, Köyliö Kirkkosaari. Rastaskerttunen on suurten järviruokoviidakoitten harvalukuinen pesimälaji. Linnun laulu on karkeaa rahistelua, jossa on rastasmaisia sävyjä, välillä lintu päästää kimeitä naukaisuja. Äänitteessä 2-3 rastaskerttusta laulaa ruokokerttusen, silkkiuikun ja ruokosirkkalinnun säestämänä.

17 LUHTAKERTTUNEN. Acrocephalus palustris. 17.6.1999 klo 01.30, Pori Mäntyluoto.
Meren rannalle sakeaan ruohostoon asettuneen luhtakerttusen taiturimaista laulua. Äänitteessä luhtakasvustosta putoilevien siementen ääniä. Tämän yksilön laulu poikkeaa sävyltään ja rakenteeltaan raidalla 7 laulavasta luhtakerttusesta. Taustalla harmaalokki, kalalokki, naurulokki, pajulintu, räkättirastas.

18 MAISEMA. 28.5.2000 klo 01.40, Parikkala Siikalahti.
Valkean kesäyön tunnelmaa toukokuisessa tuomilehdossa. Kirjosieppo, käki, räkättirastas, satakieli, naurulokki, pajulintu, kuovi, kaulushaikara, lapasorsa.

19 MAISEMA. 29.6.1998 klo 01.30, Kuopio Haminalahti.
Kesäyön ääniä kulttuurimaisemassa. Ruisrääkkä, pensassirkkalintuja, punakylkirastas, viitakerttunen.

20 MUSTARASTAS. Turdus merula. 10.6.2000 klo 00.55, Leppävirta Soisalo.
Mustarastaan kauniin kuulaita, tummasävyisiä säkeitä. Tyyni, kesäöinen kuusimetsä sekä punarintojen helisevä laulu antavat mustarastaalle oivan esiintymisympärisympäristön.

21 SINIRINTA. Luscinia svecica. 12.6.2000 klo 01.10, Pelkosenniemi Pyhätunturi Pyhäjärvi.
Sinirinnan pesimäpiiriä ovat tunturikoivikot. Tämä "lapinsatakieli" on taitava laulaja, parempi kuin satakieli. Äänitteessä sinirinta laulaa koivikossa lähellä rantaa tunturituulen ja sateen säestämänä. Pajulintu.

22 SATAKIELI/MAISEMA. Luscinia luscinia. 18.6.1999 klo 02.20, Pori Kivininlehto.
Satakielien tunnelmointia tuoksuvassa rantalehdossa. Pensassirkkalintu.

23 VIITAKERTTUNEN. Acrocephalus dumetorum. 23.6.1999 klo 00.15, Kuopio Hirvilahti.
Tienvarsipensaikkoon asettunut viitakerttunen esittelemässä laulutaitojaan. Tämän yksilön laulu on sävyltään kirkassointuisempaa ja rakenteeltaan erilaista kuin raidan 14 viitakerttusen laulu. Naurulokki, räkättirastas.

Lehtiarvosteluja

HIFI-lehti 12/2000

Moni tehokorvainen liikkuu luonnossa varoen, myös luontoäänittäjä Lauri Hallikainen. Kesäyön konsertti soi jälleen kauniisti. Nauhalle on tarttunut monenmoista visertäjää. Mm. kehrääjät, kerttuset, sirkkalinnut ja satakielet päästelevät sydämensä kyllyydestä. Ihana on sarvipöllökin. Kaikille tutut rastaat toimittavat ahkerasti mikkiluteen osaansa. Yön hetkissä ei ole ylimääräistä melua. Vaikka äänitys on hyvä, sen varsin teräväsävyinen diskantti pistää korvat koville, sillä jotkut korkeat taajuudet eivät aina suo pelkkää iloa. Muuten nautinnon maksimoimiseksi kuuntelun olosuhteet tulee olla rauhalliset, poista tilasta ainakin jahtihaluiset lemmikit.

Musiikki: *****
Ääni: ****

Anne Salo

IT 11/2000

Aitoja tunnelmia

Pohjolan kesäyöllä -äänite välittää kuulijalle suomalaisten kesäöiden herkän äänimaiseman aidosti ja puhtaasti. Tunnelmaa luovat Pohjolan taitavimmat laululinnut. Mukana ovat mm. satakieli ja sinirinta, uskomattoman taiturimaiset viita- ja luhtakerttunen, sekä harvinaiset ruoko- ja viirusirkkalintu ja rastaskerttunen. Äänitykset, joita tehdessään kuopiolainen Lauri Hallikainen, äänitteiden tekijä ja tuottaja, on vaeltanut näkö- ja liikuntavammastaan huolimatta lukemattomia tunteja kesäyössä, on tehty viimeisen kolmen vuoden aikana Lapissa, Pohjois-Savossa ja Länsi-Suomessa.

Luonto soi -sarjan aiemmat levyt ovat herättäneet laajaa mielenkiintoa ja arvostusta monipuolisina kuuntelunautintoina ja teknisen laadukkuutensa ansiosta. Edellinen levy "Erämaan kertomaa" oli arvostelumenestys mm. johtavassa suomalaisessa audioalan julkaisussa. Luonto soi, osa 3 jatkaa samalla tinkimättömällä linjalla.

Hallikainen on onnistunut luomaan tällekin levylle aivan oman ja ainutlaatuisen tunnelmansa. Mukana on kaikenkaikkiaan 43 mestarilaulajaa. Luontoharrastajia ajatellen levyssä on tarkat taustatiedot jokaisesta näytteestä, "audiofiileille" puolestaan mielenkiintoisia tietoja käytetyistä laitteista ja tekniikasta.

Kunniapaikan levyn kanteen on ansaitusti saanut taidoiltaan mestarillinen, satakieltäkin taitavampi laulaja, sinirinta, toiselta nimeltään lapinsatakieli. Tämän soman taiturin Hallikainen tapasi kesäaamun varhaisina tunteina Pyhätunturilla, Pyhäjärven rantakoivikossa tunturituulen ja kesäsateen säestäessä laulajaa.

Savon Sanomat marraskuu 2000

Luonto soi kesän säveliä

Kuopiolaiselta lintuäänittäjä Lauri Hallikaiselta on ilmestynyt kolmas osa äänitesarjasta Luonto soi. Nyt liikutaan kevään ja kesän äänimaisemissa, jossa esitellään 43 eri lintulajia.

Maisemaan, jossa laulavat satakielet, ruokokerttuset ja kosteikon muu lajisto, on löydetty juuri oikea kevään tunnelma Parikkalan Siikalahdella. Luhtakerttusen laulu raidoilla 7 ja 17 saa kokeneen ja varmasti myös aloittelijan ihon kananlihalle.

Ei ole kaukana tippa silmäkulmasta, niin vaikuttavaa se on. Levyllä kuullaan harvinaisia ruoko-, viiru- ja viitasirkkulinnun lauluja. Myös kehrääjän ja sarvipöllön äänet kuullaan levyllä.

Tinkimätön laatu on Hallikaisen levyille ominaista. Äänitykset eivät kuitenkaan ole manipuloituja, vaan oikeaa Suomen luontoa, jota on nautinnollista syksyn ja talven pimeinä hetkinä kuunnella

Juha Poutanen

Takaisin tuotteisiin